Thursday, November 5, 2009

Opdrachten Filosofie: Klassieke Filosofie: Kwartaal 1

Opdracht 1 Heraclitus

A.

1. Als ik bijvoorbeeld terug naar St. Maarten gaat is het niet dezelfde SXM het is veranderd dus niets blijft dezelfde net zoals we daar waren en niet waren. Het proces van ontwikkeling gaat gewoon door. Zoals we dood gaan, mensen herinner je voor een tijd en dan gaan ze gewoon door met zijn leven zoals je daar niet was. In jaren naar dit eeuw weet niemand iets over mij alsof ik nooit bestond. C’est la VIE!!!

2. In het leven komen mensen en mensen gaan, je komt nooit in dezelfde situatie tweemaal als dat gebeurd het anders behandelen dus het niet dezelfde situatie.

3. Sommige dingen behoren gewoon bij elkaar, kan niet zonder de andere. Het kan ook behoren bij een bepaalde proces

B.

1. Begin en eind vallen op de omtrek van een cirkel samen.

-Altijd als je iets begint is er een einde. Het is een soort van cyclus net zoals geboren en dan ga je dood.

2. Ezels hebben liever hakstro dan goud.

- Met goud/geld kan je niet alles in je leven krijgen, dus liever genoeg hebben om te kunnen eten.

C.

Hij is altijd tegenstellend, vertrouwt zijn zintuigen.

Ik heb geen kritiek op hem, ik vind het goed dat hij zijn zintuigen vertrouwt, wij moeten dat soms ook doen.

Plato 1

1. Ze gingen achter Neo aan, omdat Neo al teveel kwam to weten over zijn wereld, the Matrix.

2. Beide partijen waren de mensen aan het controleren maar een voor goede doelen en de andere voor slechte doelen. De mensen hadden geen controle over zijn leven iemand anders bepaald wat er in jouw leven gaat gebeuren.

3. Beiden vonden dat er meer was tot iets die ze al weten. Beide vonden de wereld waarin we wonen een waanwereld. ( Bijv. Neo had gekozen voor de rode pil, hij had twee opties en hij had gekozen om meer te weten en niet terug te gaan).

4. Plato zou niet terug gaan omdat hij vind dit wereld een waanwereld waarom zou iemand terug willen gaan naar een wereld die hij niet leuk vond? Hij zou in een wereld blijven waarbij, hij meer komt te weten, in een ideaal wereld.

5. Ik zou voelen als of ik in een gevangenis was.

Plato 2

B.

-Plato vindt de schoonheid van de ziel belangrijker dan die van het lichaam.

C.

Hij vindt dat er is alleen maar de dood van het lichaam. De dood is een overgangsperiode waarbij de ziel het lichaam verlaat, bevrijd wordt van het lichaam.

Plato 3

B.

Ze misleiden mensen om in wat ze hebben geschilderd te geloven. Het is naïef om te voorstellen dat een kunstenaar meer weet dan vakpersoon zelf.

C.

Omdat hij brengt dingen over op een oppervlakkig manier en is niets meer dan de buitenkant.

D.

Nee, omdat de vakmensen hebben kennis over zijn gebied maar het is niet zo dat een vakpersoon slimmer is dan een kunstenaar alleen in zijn vakgebied. Bijvoorbeeld als een schoenmaker vraagt aan een kunstenaar over Mondriaan er is een grote kans dat een kunstenaar meer daarover weet.

Aristoteles 1

Vraag 1

A.

Ik vind dit niet een goed definitie omdat als een baby eruit komt en als het honger heeft huilt hij dus hij weet al als ik honger heb huilen. Dus ik vind dat een mens vanaf geboorte wel aangeboren ideeën heeft, het is niet zo uitbreiding of te verstaan maar het is wel merkbaar.

B.

Vijf kenmerken:

-Zintuigen

-Zelfbewustzijn

-Liefde

-Uiterlijk

-Manier van leven

C.

Ja, omdat als je niet zelfbewust ben dan kan rare dingen met je gebeuren. Ook kan je niet in het leven ontwikkelen, als je niet ziet dat er iets fout is met jezelf dan kan je het probleem niet oplossen. Je blijft je hele leven de schuld aan iemand anders geven.

D.

Ja, omdat door de dingen die je dieren ziet doen, zoals een hond verstaat om te zitten zou ik wel overtuig zijn.

Vraag 2

A.

Omdat we zijn beide levend wezens die het vermogen in de wereld hebben om zich heen te voelen en zich in de natuur te bewegen. Ook hebben we verschillende kenmerken gelijk bijv. Kind van de moeder melk drinken.

B.

Van de vegetatieve ziel kunnen mensen stofwisseling, groeien en ook voortplanten maar wij zijn niet alleen passief maar ook actief.

C.

Nee, omdat dieren meerdere kenmerken als een mens hebben dan een planten.

Aristoteles 3

A.

Omdat soms is het midden de beste dat je kan doen dus is het jouw uiterste dan je kan doen.

B.

-Een leven vol lust en genot.

-Het leven als vrije en verantwoordelijke burger.

-Het leven als onderzoeker en filosoof.

Extremen:

-Een leven vol lust en genot

-Het leven als onderzoeker en filosoof

C.

Het leven als vrije en verantwoordelijke burger.

- Omdat als je vrij en verantwoordelijk ben is er een groot kans dat niets slechts gaat. “ Life without boundaries is a total chaos”.

D.

Ja, omdat iedereen willen iets aan hun gemeenschap geven om het te vergroten waarom zou jij dat niet willen? Als je van je gemeenschap hou wil je iets terug geven.

E.

Ja, omdat als je talent hebt waarom zou je het een geheim houden en niet vooruit daarin gaan. Ik zou in het toekomst vragen, hoe zou mijn leven zijn als ik mijn talent niet als geheim heb gehouden en mijn talent zo goed mogelijk te doen . Zou ik een bekende artiest of filosoof zijn? In zo’n situatie vraag ik allerlei vragen aan mezelf.

Sunday, November 1, 2009

Algemeen

In filosofie moesten we het boek de Wereld van Sofie bestellen om te lezen als hulpmiddel voor de verschillende opdrachten die we hebben gekregen. We hadden het over Socrates, Plato en Aristoteles.